Erna Noordijk

Erna Noordijk is de directeur van de Zorgnijverij en heeft het concept bedacht tijdens haar afstudeerjaar HBO Pedagogiek. Erna is van nature ondernemend: ze ziet kansen en mogelijkheden, pakt aan en weet anderen te enthousiasmeren en bij haar plannen te betrekken. Ondertussen bewaakt ze de familiaire sfeer alsook de professionele aanpak. “Vanuit eigen ervaring ken ik de behoeften van onze cliënten, de ouders én de broertjes en zusjes. In en vanuit de Zorgnijverij willen we de cliënten een veilige plek bieden. Middels professionele, persoonlijke en betrokken begeleiding, gaan we op zoek naar de gebieden waar hun eigen kracht ingezet kan worden. Wij denken mee in mogelijkheden zonder de onmogelijkheden uit het oog te verliezen. In ieder mens zit de potentie om zich te ontwikkelen! Wij zien het als onze uitdaging om die te vinden en hiermee aan de slag te gaan.”

Jasper Noordijk

Jasper Noordijk beheert de gebouwen, geeft praktische ondersteuning en adviseert bij het timmerwerk. Als eigenaar van een timmer- en onderhoudsbedrijf heeft hij veel kennis en ervaring op dat gebied. Het is voor Jasper vanzelfsprekend om van zijn cliënten te houden, wellicht omdat hij zelf vader is van een zoon met een verstandelijke beperking: “In de maatschappij worden ze vaak afgewezen, maar door de intieme en huiselijke sfeer die we hier hebben, delen ze hun moeilijkheden en laten ze hun pijn zien. Wij mogen eraan bijdragen om hun zelfbeeld te versterken. Dat we dat ook doen, zag ik kort geleden tijdens een jaarlijkse markt op ons terrein, waar honderden bezoekers op af kwamen. Eén van onze jongens, die een jaar geleden verlegen en gesloten bij ons binnenkwam, vertelde enthousiast aan een wildvreemde wat hij had gemaakt. Zijn moeder stond erbij en vertelde ons: ‘Dat doet hij alleen als hij zich erg op zijn gemak voelt.’ Als ik dat soort dingen zie en hoor, dan word ik heel blij.”

Carolijn de Jager-Noordijk

Carolijn de Jager-Noordijk is coördinerend werkbegeleider in de Zorgnijverij en heeft een opleiding in de creatieve en commerciële sector. Ze is verantwoordelijk voor de invulling van het dagbestedingsprogramma, bedenkt de houten werkstukken, die de cliënten maken en onderhoudt het contact met bedrijven die deze artikelen afnemen. Carolijn: “Het is een kleinschalig familiebedrijf. Het concept is door mijn moeder bedacht, mijn vader ondersteunt het geheel praktisch en ook mijn broers en zus komen regelmatig langs. Mede daardoor hebben we hier een gezellige familiesfeer, en daar genieten de cliënten zichtbaar van.”

Myrthe aan de Wiel

Myrthe aan de Wiel is als management assistent verantwoordelijk voor de administratie van de Zorgnijverij. “Naast mijn administratieve werk, vind ik het leuk om in de pauzes contact met de cliënten en andere medewerkers te hebben. Door de gezellige en veilige sfeer, voelt het hier een beetje als een tweede thuis.”

Wendelmoet Visser

Wendelmoet Visser heeft een achtergrond in de zorg, met name in het begeleiden van groepen. Nog voordat de Zorgnijverij officieel begon, was ze al betrokken. Ze hielp toen bij de verbouwing, nu geeft ze invulling aan de dagbesteding en begeleidt cliënten. “Door de kleinschaligheid kunnen we hen de aandacht geven die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen,” vertelt Wendelmoet en vervolgt: ”Het is een ontwapenende doelgroep. Ze zijn onbevangen, want ze laten ongegeneerd zien wanneer ze zich blij of juist minder blij voelen. Ik ervaar het werken met onze cliënten dan ook als een positieve uitdaging: het vraagt aan de ene kant veel energie, maar ik krijg er ook heel veel voor terug.”

Margrethe van Pelt

Margrethe van Pelt is afgestudeerd Orthopedagoog (Erasmus). “De Zorgnijverij is een jong bedrijf en ik werk binnen een jong team met frisse ideeën. Mijn theoretische kennis kan ik hier praktisch toepassen, mijn collega’s ondersteunen en het geheel mee helpen vormgeven. Door de kleinschaligheid leren we de kinderen goed kennen. Dat alles maakt het een boeiende werkplek.”

Lisa Rosmolen

Lisa Rosmolen heeft een HBO opleiding Toegepaste Psychologie afgerond. Ze kwam in contact met de Zorgnijverij via haar Facebook tijdlijn. Daar zag ze kleine kruidenkratjes van het Rozenpakhuys voorbijkomen, klikte door op de site van deze Barendrechtse bloemen- en plantenwinkel en zag dat de kratjes werden gemaakt door de cliënten van de Zorgnijverij. “Van kleine dingen kan ik genieten! Ik houd van kweken – het raakt me als ik vanuit een zaadje een plantje zie opkomen. Zo kan ik ook erg genieten van de kleine stapjes die we hier met de kinderen maken.”

Rosanne van Beest

Rosanne van Beest zit in haar laatste jaar HBO Pedagogiek (Driestar Hogeschool) en werkt 15 uur per week bij de Zorgnijverij. “De kinderen zijn zo verschillend; je moet op elk kind weer anders reageren. Ze kunnen soortgelijke achterstanden hebben, maar hun gedrag kun je niet met elkaar vergelijken. Wel hebben ze allemaal structuur nodig, en we zijn daarom consequent, duidelijk en streng. Dat ze het naar hun zin hebben, hoor ik door enthousiaste opmerkingen als: ‘Juf, wat leuk om u weer te zien! Ik had weer zo’n zin om hiernaar toe te gaan.’

Leon Veenvliet

Leon Veenvliet volgt de opleiding Maatschappelijke Zorg (MBO). Hij loopt stage bij de Zorgnijverij: “Het is hier een rustige en georganiseerde omgeving. Door de kleinschaligheid zijn er directe lijntjes; als er problemen zijn, kunnen we die snel oplossen.”

Melanie de Haan

Melanie de Haan is stagiair. Ze volgt de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (InHolland). “We helpen de kinderen om hun mogelijkheden te ontdekken en hebben dan ook een positieve insteek in plaats van naar beperkingen en problemen te kijken. Daarbij staan we naast de kinderen en gaan gelijkwaardig met elkaar om. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een keer voetballes van een kind. Hij leerde mij voetballen en ik gaf hem het gevoel ‘Jij kunt mij ook wat leren’. Dat geeft een kind zelfvertrouwen.”

Cees Versendaal

Cees Versendaal is vrijwilliger en werkt samen met de volwassen cliënten in de timmerwerkplaats. Hij is gepensioneerd, maar was in zijn jonge jaren meubelmaker. “Het is mooi om iets met elkaar te bouwen. Je maakt iets tastbaars en zichtbaars. Ondertussen bouw je ook met elkaar een band op, want we helpen elkaar: zij helpen mij en ik help hen.” Als wethouder in Barendrecht was Cees jarenlang verantwoordelijk voor het stimuleren van vrijwilligerswerk: “Het is belangrijk om ons belangeloos in te zetten en dit vind ik een mooi initiatief!”