De Zorgnijverij wordt gedragen door een multidisciplinair team. Van orthopedagoog tot meubelmaker: ontmoet onze zorgprofessionals!

Erna Noordijk

Erna Noordijk is de directeur van de Zorgnijverij en heeft het concept bedacht tijdens haar afstudeerjaar HBO Pedagogiek. Erna is van nature ondernemend: ze ziet kansen en mogelijkheden, pakt aan en weet anderen te enthousiasmeren en bij haar plannen te betrekken. Ondertussen bewaakt ze de familiaire sfeer alsook de professionele aanpak. “Vanuit eigen ervaring ken ik de behoeften van onze cliënten, de ouders én de broertjes en zusjes. In en vanuit de Zorgnijverij willen we de cliënten een veilige plek bieden. Middels professionele, persoonlijke en betrokken begeleiding, gaan we op zoek naar de gebieden waar hun eigen kracht ingezet kan worden. Wij denken mee in mogelijkheden zonder de onmogelijkheden uit het oog te verliezen. In ieder mens zit de potentie om zich te ontwikkelen! Wij zien het als onze uitdaging om die te vinden en hiermee aan de slag te gaan.”

Jasper Noordijk

Jasper Noordijk beheert de gebouwen, geeft praktische ondersteuning en adviseert bij het timmerwerk. Als eigenaar van een timmer- en onderhoudsbedrijf heeft hij veel kennis en ervaring op dat gebied. Het is voor Jasper vanzelfsprekend om van zijn cliënten te houden, wellicht omdat hij zelf vader is van een zoon met een verstandelijke beperking: “In de maatschappij worden ze vaak afgewezen, maar door de intieme en huiselijke sfeer die we hier hebben, delen ze hun moeilijkheden en laten ze hun pijn zien. Wij mogen eraan bijdragen om hun zelfbeeld te versterken. Dat we dat ook doen, zag ik kort geleden tijdens een jaarlijkse markt op ons terrein, waar honderden bezoekers op af kwamen. Eén van onze jongens, die een jaar geleden verlegen en gesloten bij ons binnenkwam, vertelde enthousiast aan een wildvreemde wat hij had gemaakt. Zijn moeder stond erbij en vertelde ons: ‘Dat doet hij alleen als hij zich erg op zijn gemak voelt.’ Als ik dat soort dingen zie en hoor, dan word ik heel blij.”

Myrthe aan de Wiel

Myrthe aan de Wiel is als management assistent verantwoordelijk voor de administratie van de Zorgnijverij. “Naast mijn administratieve werk, vind ik het leuk om in de pauzes contact met de cliënten en andere medewerkers te hebben. Door de gezellige en veilige sfeer, voelt het hier een beetje als een tweede thuis.”

Team Dagbesteding

Carolijn de Jager-Noordijk

Carolijn de Jager-Noordijk is teamcoach van de dagbesteding in de Zorgnijverij en heeft een opleiding in de creatieve en commerciële sector. Ze is verantwoordelijk voor de invulling van het dagbestedingsprogramma, bedenkt de houten werkstukken, die de cliënten maken en onderhoudt het contact met bedrijven die deze artikelen afnemen. Naast haar werk in de Zorgnijverij studeert ze deeltijd HBO-pedagogiek aan de Driestar Hogeschool. Carolijn: “Het is een kleinschalig familiebedrijf. Het concept is door mijn moeder bedacht, mijn vader ondersteunt het geheel praktisch en ook mijn broers en zus komen regelmatig langs. Mede daardoor hebben we hier een gezellige familiesfeer, en daar genieten de cliënten zichtbaar van.”

Wendelmoet Visser

Wendelmoet Visser heeft een achtergrond in de zorg, met name in het begeleiden van groepen. Nog voordat de Zorgnijverij officieel begon, was ze al betrokken. Ze hielp toen bij de verbouwing, nu geeft ze invulling aan de dagbesteding en begeleidt cliënten. “Door de kleinschaligheid kunnen we hen de aandacht geven die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen,” vertelt Wendelmoet en vervolgt: ”Het is een ontwapenende doelgroep. Ze zijn onbevangen, want ze laten ongegeneerd zien wanneer ze zich blij of juist minder blij voelen. Ik ervaar het werken met onze cliënten dan ook als een positieve uitdaging: het vraagt aan de ene kant veel energie, maar ik krijg er ook heel veel voor terug.”

Jetske Neeleman

Jetske Neeleman-Melieste heeft de diploma's MMZ niveau 4 met als uitstroomrichting specifieke doelgroepen en gehandicaptenzorg. Ze heeft een aantal jaar ervaring opgedaan als activiteitenbegeleidster. In die tijd heeft ze op afstand de Zorgnijverij in de gaten gehouden voor een vacature omdat de doelgroep en de bijkomende werkzaamheden die verricht worden met de doelgroep haar erg aanspraken. 'Ik zet me graag in voor de cliënten om op een zorgvuldige wijze invulling te geven aan hun dagbesteding en te kijken naar mogelijkheden om meer te ontwikkelen. Zo voelen de cliënten zich nuttig in een vertrouwde en warme omgeving'.

Cees Versendaal

Cees Versendaal is vrijwilliger en werkt samen met de volwassen cliënten in de timmerwerkplaats. Hij is gepensioneerd, maar was in zijn jonge jaren meubelmaker. “Het is mooi om iets met elkaar te bouwen. Je maakt iets tastbaars en zichtbaars. Ondertussen bouw je ook met elkaar een band op, want we helpen elkaar: zij helpen mij en ik help hen.” Als wethouder in Barendrecht was Cees jarenlang verantwoordelijk voor het stimuleren van vrijwilligerswerk: “Het is belangrijk om ons belangeloos in te zetten en dit vind ik een mooi initiatief!”

Team Kidzcare

Lisa Rosmolen

Lisa Rosmolen is teamcoach van de afdeling Kidzcare. Zij heeft een HBO opleiding Toegepaste Psychologie afgerond. Ze kwam in contact met de Zorgnijverij via haar Facebook tijdlijn. Daar zag ze kleine kruidenkratjes van het Rozenpakhuys voorbijkomen, klikte door op de site van deze Barendrechtse bloemen- en plantenwinkel en zag dat de kratjes werden gemaakt door de cliënten van de Zorgnijverij. “Van kleine dingen kan ik genieten! Ik houd van kweken – het raakt me als ik vanuit een zaadje een plantje zie opkomen. Zo kan ik ook erg genieten van de kleine stapjes die we hier met de kinderen maken.”

Margrethe de Bruijn

Margrethe de Bruijn is zorgcoach. Zij is afgestudeerd Orthopedagoog (Erasmus). “De Zorgnijverij is een jong bedrijf en ik werk binnen een jong team met frisse ideeën. Mijn theoretische kennis kan ik hier praktisch toepassen, mijn collega’s ondersteunen en het geheel mee helpen vormgeven. Door de kleinschaligheid leren we de kinderen goed kennen. Dat alles maakt het een boeiende werkplek.”

Ingrid Zeggelaar-Stolk

Ingrid Zeggelaar-Stolk is gezinspedagoog (Erasmus) en moeder van een dochtertje. 'Bij de Zorgnijverij is er veel individuele aandacht voor elk kind en dat sprak mij direct aan. Het is fijn om leuke activiteiten te doen, waarbij ook gekeken wordt naar de ontwikkeling; het spelenderwijs leren. Het is zó mooi als kinderen stapjes vooruit maken. Naast het werken bij Kidzcare, begeleid ik ook gezinnen. Brusjes hebben het vaker moeilijk thuis, omdat het net even wat anders gaat dan in een ‘gewoon’ gezin. Ouders kunnen ook tegen problemen aanlopen. Als ouder ken je je kind het beste, daarom wil ik naast ouders staan om samen tot oplossingen te komen.'

Marije Goedhart

Marije Goedhart heeft als leerkracht ervaring opgedaan op het speciaal onderwijs. Ze is afgestudeerd op de PABO en heeft haar bachelor HBO pedagogiek afgerond. 'Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om alle betrokkenen van het kind te betrekken bij de begeleiding. Zo kan de geboden begeleiding die binnen de Zorgnijverij geboden wordt, ook worden doorgezet in de thuissituatie en bijvoorbeeld op school. Op deze manier ervaren de kinderen het meeste duidelijkheid en kan het kind in alle situaties groeien en leren. Ik vind het daarom erg waardevol om goed contact te hebben met de ouders en/of andere betrokkenen. Het is mooi om te zien dat iedereen leert van een traject, niet alleen het kind. Dit maakt het werk dat wij doen erg waardevol'.

Rosanne van Beest

Rosanne van Beest is HBO pedagoog. Zij deed haar opleiding aan de Driestar Hogeschool. “De kinderen zijn zo verschillend; je moet op elk kind weer anders reageren. Ze kunnen soortgelijke achterstanden hebben, maar hun gedrag kun je niet met elkaar vergelijken. Wel hebben ze allemaal structuur nodig, en we zijn daarom consequent, duidelijk en streng. Dat ze het naar hun zin hebben, hoor ik door enthousiaste opmerkingen als: ‘Juf, wat leuk om u weer te zien! Ik had weer zo’n zin om hiernaar toe te gaan.’

Nadine Barendregt

Nadine Barendregt heeft de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg, specifieke doelgroepen niveau 4 afgerond. Ze vindt het erg leuk om met kinderen te werken. Iedere dag is anders, dit maakt het leuk en uitdagend! In de Zorgnijverij kunnen de kinderen zichzelf zijn. Er worden leuke activiteiten voor ze geregeld. Zo leren ze zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Lianne de Groot

Lianne de Groot heeft haar opleiding maatschappelijke zorg afgerond en werkt als begeleider bij Kidzcare. 'Ik vind het super leuk en bijzonder om kinderen en jeugdigen met een problematiek te helpen en te begeleiden op gebieden waar zijzelf of de naasten van het kind moeite ondervinden. Ik vind het belangrijk dat kinderen en jeugdigen onder veel positieve aandacht kunnen groeien en ontwikkelen zodat ze zelf gaan ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. De gezellige kleinschaligheid van de Zorgnijverij biedt hier zeker een bijdrage aan!'.

Marije Smit

Marije Smit zit in haar derde jaar van de opleiding HBO Toegepaste Psychologie. Zij combineert werk én studie op de Zorgnijverij. De huiselijke sfeer op de Zorgnijverij en de persoonlijke aandacht die er aan de kinderen wordt gegeven, spreken haar erg aan. Hier wil zij graag haar steentje aan bijdragen. 'Ik vind het leuk om de kinderen een fijne dagbesteding te geven, elk op zijn of haar eigen niveau. Het geeft mij voldoening om ze te helpen bij hun ontwikkeling en om daarnaast ouders en evt. broers of zussen voor een moment zorg uit handen te nemen.'

Daphne de Keijzer

Daphne de Keijzer werkt parttime als begeleider bij de afdeling Kidzcare. Na haar MBO-opleiding pedagogisch werk heeft ze veel ervaring opgedaan in haar werk met het jonge kind. Toen ze met onze doelgroep in aanraking kwam, merkte ze dat dit haar enorm veel voldoening gaf! ‘Ik vind het fijn om hier te werken omdat ik merk dat de kinderen zich veilig voelen en ervaren dat ze zichzelf kunnen zijn’. Daphne combineert werk met studeren. Ze volgt een deeltijdopleiding specifieke doelgroepen en gehandicaptenzorg op het Hoornbeeckcollege in Rotterdam

Wilke van Helden

Wilke van Helden studeert social work (hogeschool Rotterdam). Ze combineert werk en school met haar werk voor Kidzcare. De familiaire sfeer en de kleinschaligheid heeft haar doen besluiten om bij de Zorgnijverij te komen werken. Belangrijk vindt zij de persoonlijke aandacht voor ieder individueel kind. 'Wanneer ik in contact kom met deze doelgroep geeft dit zoveel; enthousiasme, humor en verrijking. Om de ontwikkeling van de kinderen mee te maken en samen te werken aan leerdoelen door middel van spel en plezier geeft veel voldoening'. Ze is altijd in contact gebleven met kinderen mede door haar vrijwilligerswerk bij de scouting.Naast haar werk is ze graag actief aan het sporten. Haar doel is om sport in te zetten als hulpmiddel in de zorg.